Der er mange genrer, når det gælder billedkunst, og hver måde at formidle på har sine styrker og svagheder. De er både narratologisk, kontekstuelt, målgruppeafhængigt og teknisk begrænset eller faciliteteret. Således kan et meget klogt blogindlæg godt starte.

Det gjorde dette. Selvhøjtideligt, vidensflashende og milevidt fra, hvad jeg ville. Så til sagen: Mange af mine gamle fotos var “presseagtige”. Features. Emneorienterede. Nedrivning af Odense, startende med Nørrebro, hvor jeg boede. Undergrundsmiljø, som var en naturlig følge af mine studier og min alt for korte tid på Avisen Fyn. Senere blev der flere enkeltsående æstetikbilleder, tænkt til at hvile i sig selv. Og i lang tid (mange, mange, mange år) har det været en skønsom blanding, ofte med udspring i feriebilleder, som jo samlet set er en privat, historefortællende formidling. Med Facebook er det private blevet meget mere offentligt. Hvis man vil det. Og det vil mange. Habermas’s borgerlige offentlighedsteorier kan sikkert med mening endnu en gang tørres af i udviklingens gang. Klar ved analyseapparaterne! Men ind imellem kæderne af feriebilleder har der været billeder, som i feriesituationen allerede er tænkt ind i en sammenhæng, som går uden for ferien – f.eks. mine “There is a crack in everything”-billeder og mine “Smilestones”. Jeg arbejder også lidt med talrække-billeder. Fælles for disse billeder er, at de rækker på tværs gennem emner og tid. Når ferien er slut, er serien slut, som fysisk uundgåelighed. Standset af tid og rum. Men temaerne lever videre og udvikler sig. Formodentlig længe endnu. I hvert fald til jeg bli’r træt af dem, ikke kan mere, eller indtil jeg synes, at temaet er udtømt, hvis noget ellers kan blive det.

Der er også andre billeder fra ferier, som i øjeblikket er tænkt som enkeltstående, æstetiske eller historiefortællende billeder ud over deres rolle som del af en ferieserie … eller enkeltbilleder som bliver “genopdaget” og nyfortolket i redigeringen. For det er faktisk sjovt at gå på opdagelse i sine egne billeder, for – indrømmet – ikke altid (svarende til sjældent) har man det fulde overblik over, hvad et billede indeholder eller kan udtrykke ved en anden beskæring eller manipulering af billedet. Der ligger ofte en ny skabelsesproces, som formidlingsmæssigt og oplevelsesmæssigt flytter billedet fra én kategori til en anden. Jeg tror, disse muligheder for at gå på opdagelse i billeder er øget – i hvert fald for mit vedkommende – og jeg tror det hænger sammen med den digitale udvikling. Man/jeg fotograferer hurtigere, ofte mindre velovervejet og flere billeder i samme situation. Det giver flere muligheder for iboende sidehistorier. Men det spænder givet vis også ben for den klassiske, stringente fortælling, hvor ethvert element er nøje overvejet og vægtet. Men det er jo vel den traditionelle diskussion om f.eks. malerkunsts og fotos natur … eller nok mere de mest nærliggende fortællemæssige og æstetiske styrker. Og begge udtryksmåder har vel benyttet de forskellige muligheder: Klassiske malere har både frembragt “minimalistiske” malerier og kaotiske scenerier med kaskader af sidehistorier (Hieronimus Bosch, vel), og kunstfotografer har vel også lavet reduktionistiske fortællinger eller strengt æstetiske billeder.

Nå, men altså: Nu er der i galleriet her på ComPassion lagt en række reportagebilleder fra vm-finalen i håndbold: Samlet set et billede af en hyggelig aften i hyggeligt selskab – men også delhistorier om glæde og skuffelse, som hver især nemt kan tages ud af helheden og have sin egen historie. Og en privatsfæreevent, som er trådt fra privatsfæren og ud i cyber. Tja …